Završena provedba projekta „Modernizacija tehničke opreme za potrebe Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske"

Projektom koji se provodio od prosinca 2018. godine do veljače 2022. godine, nabavljena je i modernizirana oprema za Antiterorističku jedinicu Lučko, Zrakoplovnu jedinicu te Specijalne jedinice policije Osijek, Rijeka i Split, a čime su ojačane operativne sposobnosti Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova

FOTO: MUP 

Projektom koji se provodio od prosinca 2018. godine do veljače 2022. godine, nabavljena je i modernizirana oprema za Antiterorističku jedinicu Lučko, Zrakoplovnu jedinicu te Specijalne jedinice policije Osijek, Rijeka i Split, a čime su ojačane operativne sposobnosti Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Ukupna utrošena sredstva koja je Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije u svojstvu Odgovornog tijela za fondove za unutarnje poslove, dodijelila Ministarstvu unutarnjih poslova, Zapovjedništvu specijalne policije, iznose 3.832.483,08 EUR od čega je 75% odnosno 2.844.649,81 EUR sufinancirano sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta za financijsku potporu u području policijske suradnje, sprečavanja i suzbijanja kriminala i upravljanja krizama.
 
Projektne aktivnosti  uključivale su nabavu opreme za mobilnost, zapovijedanje i nadzor, sposobnost preživljavanja  i sigurnost.
 
Kroz projekt je nabavljena sljedeća oprema: blindirana terensko-taktička navalna vozila, termalni prenosivi nehlađeni osmatrački uređaj, ručni GPS, balistički štit razine zaštite III, taktička lampa za kratko oružje, ručna taktička lampa, taktički prekidač/razdjelnik za dugo oružje s laserom, bespilotna letjelica za izvađanje danju i noću, sustav za detekciju bespilotnih letjelica, optički ciljnik za brzo pucanje za dugo oružje, ciljni sustav za noćne zadaće, termalni snajperski optički uređaj za noćne zadaće, terensko-komunikacijsko prijenosno sklopivo računalo, set bespilotnih letjelica za izviđanje unutarnjih prostora, itd.
 
Dodatna vrijednost projekta očituje se u obuci i međunarodnim aktivnostima u kojima sudjeluju pripadnici Specijalne policije, usavršavajući svoje operativne sposobnosti kroz korištenje nabavljene opreme. Tako su, između ostalog od 2019. godine sudjelovali u sljedećim obukama i vježbama:
 • 13.-19.05.2019. Obuka sa SEK Berlin, Republika Hrvatska;
 • 22.-26.07.2019. ATLAS vježba „Fortress“, Republika Hrvatska;
 • 14.-18.10.2019. Obuka s pripadnicima NCIS-a iz SAD-a u Zagrebu, Republika Hrvatska;
 • 21.-28.10.2019. Obuka sa SEK Berlin, SR Njemačka;
 • 27.09.-01.10.2020. ATLAS vježba u kojoj je korištena kompletna individualna oprema i terensko taktičko navalno vozilo, Republika Slovačka ;
 • 17.-21.05.2021. Obuka pripadnika specijalnih jedinica BiH u kojima je korištena kompletna individualna i skupna oprema te streljana ATJ Lučko;
 • 14.-18.06.2021. ATLAS vježba „Expert building“, Republika Slovačka;
 • 25.-29.10.2021. Obuka na zrakoplovu u Zračnoj luci Zagreb s pripadnicima slovačke jedinice „LINX COMANDO“;
 • 23.05.-03.06. 2022. Obuka pripadnika Granične policije BiH u kojima je korištena kompletna individualna i skupna oprema te streljana ATJ Lučko, Zagreb, Republika Hrvatska;
 • 23.-27.05.2022. ATLAS vježba, Komarno, Republika Slovačka. 
                                                       

Sufinancirano sredstvima Europske unije
Fond za unutarnju sigurnost, Instrument za financijsku potporu u području          
policijske suradnje, sprečavanja i suzbijanja kriminala i upravljanja krizamaSadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.
 

Pisane vijesti