Uspješno završena provedba projekta „Uređenje Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini"

Uspješno je završena provedba projekta „Uređenje Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini“, u sklopu kojeg je obnovljeno i uređeno Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite

FOTO: MUP 

Uspješno je završena provedba projekta „Uređenje Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini“, u sklopu kojeg je obnovljeno i uređeno Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Projekt se provodio od siječnja 2020. godine do rujna 2022. godine. Korisnik projekta je bila Uprava za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova, a ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.251.000,00 EUR od čega je 90% odnosno 1.125.900,00 EUR sufinancirano sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju.

Projektne aktivnosti uključivale su obnovu i opremanje kuhinje i blagovaone, rekonstrukciju i opremanje potkrovlja u radno-korisni prostor, sanaciju krovišta i sustava zaštite od munje, sanaciju pješačkih i prometnih površina te zamjenu ograde, sanaciju upravne zgrade, sanaciju sanitarnih čvorova u smještajnom dijelu, sanaciju krova garaže i natkrivenog parkinga, uspostavu vatrodojavnog sustava, zamjenu dotrajalih instalacija te postavljanje strojarskih i elektro instalacija.

Objekt Prihvatilišta namijenjen je prvenstveno za smještaj ranjivih skupina tražitelja, među kojima su obitelji s djecom. Realizacijom projekta poboljšani su uvjeti smještaja i boravka tražitelja u Prihvatilištu, kao i uvjeti rada službenika Prihvatilišta i ostalog osoblja uključenog u postupak odobravanja međunarodne zaštite.

U Prihvatilištu su tražiteljima osigurani materijalni uvjeti prihvata kao što su smještaj, hrana, odjeća i obuća, besplatni higijenski pribor, besplatne usluge pranja, sušenja i glačanja, posteljine i deke, pranje osobnog rublja. Također, tražiteljima su dostupne i brojne aktivnosti kao što su informatička radionica, učenje hrvatskog jezika, igraonica za djecu te kreativne radionice, pruža im se psihosocijalna pomoć i zaštita te im je osigurano pružanje pravnog savjetovanja kroz projekte koje provode udruge, a financirani su u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju.

U sklopu Prihvatilišta postoji ambulanta gdje liječnički tim tražiteljima svakodnevno pruža nužnu zdravstvenu skrb i potrebnu terapiju, a po potrebi dolaze i djelatnici udruge Medecins du Monde. Unatoč brojim izazovima, od kojih su najznačajniji pandemija uzrokovana virusom COVID-19 te razorni potresi koji su pogodili i područje Sisačko-moslavačke županije, projektne aktivnosti provedene su u okviru terminskog plana. S obzirom na veliku fluktuaciju migracijskih kretanja obnova Prihvatilišta u Kutini ima značajnu ulogu jer je kroz projekt povećan kapacitet za smještaj tražitelja na 140 osoba, što bitno doprinosi rasterećenju Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu. 

U okviru nadzornog posjeta, Prihvatilište u Kutini je posjetio i predstavnik Europske komisije g. Gabriel Moisic Barbatei te je izrazio zadovoljstvo viđenim.


Sufinancirano sredstvima Europske unije, Fonda za azil, migracije i integraciju
Sufinancirano sredstvima Europske unije




Sadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.

 

Pisane vijesti