Policija preuzela 40 vozila za prijevoz službenih pasa koji će čuvati granice Schengena

Dana 30. prosinca 2022. godine na Policijskoj akademiji održano je preuzimanje 40 specijalnih policijskih vozila za prijevoz službenih pasa za potrebe zaštite vanjske granice Europske unije

FOTO: MUP 

Dana 30. prosinca 2022. godine na Policijskoj akademiji održano je preuzimanje 40 specijalnih policijskih vozila za prijevoz službenih pasa za potrebe zaštite vanjske granice Europske unije.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića, primopredaji su prisustvovali i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, načelnik policijske akademije Josip Ćelić, načelnik Sektora prometne tehnike Zrinko Topić te voditelj Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž.

S ciljem učinkovitog i kvalitetnog obavljanja svakodnevnih policijskih poslova u skladu sa suvremenim izazovima, pitanje opremanja policijskih službenika granične policije jedan je od prioriteta Ministarstva unutarnjih poslova.

U sklopu projekta „Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa za potrebe zaštite vanjske granice EU“, Fonda za unutarnju sigurnost – Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza (ISF Border), Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo je 40 novih vozila marke SEAT LEON 2.0 TDI DSG 4X4 karavan.

Ukupna vrijednost nabavljenih vozila je 12.987.426,20 kuna s PDV-om i PPMV-om (posebni porez na motorna vozila), od čega je 90% sufinancirano sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost – Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza, dok je preostalih 10% sufinancirano iz nacionalnog proračuna.

Projekt je provela Uprava za granicu u suradnji s Policijskom akademijom, Centrom za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Vozila su namijenjena prijevozu službenih pasa u ustrojstvenim jedinicama prema liniji rada granične policije, s ciljem zaštite vanjske granice Europske unije, a koristit će se u policijskim upravama na vanjskoj granici EU te u Mobilnoj jedinici za provedbu nadzora državne granice, dok će se dva vozila koristiti na Policijskoj akademiji za potrebe obuke.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je naglasio kako je nabava služenih pasa, pogotovo onih koje će koristiti granična policija, bila jedan od uvjeta iz jedne od prvih schengenskih evaluacija na kojima je Europska komisija inzistirala, a koje smo ispunili kod pristupanja Schengenu. U ovom trenutku granična policija ima 89 službenih pasa, a to su psi koji prate tragove na zelenim granicama, detektiraju prisustvo droge, eksploziva, ali i ljudi na graničnim prijelazima.

Nakon svečane primopredaje i obilaska vozila, održana je i kratka pokazana vježba Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa – detekcija droge i detekcija eksploziva.

Vijest je i medijski poporaćena te se može naći i na ovoj poveznici. 
 
                                       
Sufinancirano sredstvima Europske unije, Fonda za azil, migracije i integraciju
Sufinancirano sredstvima Europske unije 



Sadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.


Pisane vijesti