Održana završna konferencija projekta „Novi susjedi - uključivanje osoba s međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo"

Dana 20. ožujka 2023. godine u hotelu Sheraton u Zagrebu, u organizaciji Centra za kulturu dijaloga (CKD), održana je završna konferencija projekta „Novi susjedi – uključivanje osoba s međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“

FOTO: MUP 
Dana 20. ožujka 2023. godine u hotelu Sheraton u Zagrebu, u organizaciji Centra za kulturu dijaloga (CKD), održana je završna konferencija projekta „Novi susjedi – uključivanje osoba s međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.935.837,16 EUR. Provedba projekta započela je u ožujku 2020. godine i traje do kraja ožujka 2023. godine.

Konferenciju je otvorila gđa Nejra Kadić Meškić, izvršna direktorica CKD-a i voditeljica projekta, koja je pozdravila sudionike te ukratko predstavila rezultate i postignuća projekta. Provedbom projekta ukupno su 152 osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom primile podršku prilikom uključivanja u hrvatsko društvo putem individualnih planova integracije, lokalna zajednica je senzibilizirana provođenjem 28 javnih događaja i organiziranjem zajedničkih sportskih, obrazovnih, kulturnih, umjetničkih i drugih aktivnosti, provedene su edukativne radionice za djelatnike javnih službi i predstavnike medija, a na kraju projekta i evaluacijsko-istraživačke aktivnosti.

Gospodin Žarko Katić, državni tajnik u Upravi za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Ministarstva unutarnjih poslova, naveo je kako Republika Hrvatska intenzivno radi na izgradnji azilnog sustava od 2003. godine. Usprkos izazovnom početku za vrijeme pandemije bolesti COVID‑19, ovaj projekt označava prekretnicu u pružanju individualne pomoći osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom što dosad nije provođeno na tako sveobuhvatan način.

Dr. sc. Aziz ef. Hasanović, predsjednik CKD-a, istaknuo je kako su u projektu ostvareni svi planirani ciljevi te zahvalio na iskazanoj podršci potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova, dr. sc. Davoru Božinoviću te državnoj tajnici, gđi Tereziji Gras, ujedno i čelnici Odgovornog tijela za upravljanje fondovima za unutarnje poslove. Zahvalio je i predstavnicima drugih ministarstava te jedinicama lokalne i regionalne samouprave na suradnji kao i medijima na pozitivnom izvještavanju o projektu te pozvao korisnike projekta da svojim iskustvom pomognu novim osobama koje se tek trebaju integrirati u hrvatsko društvo.

Dr. sc. Senada Šelo Šabić predstavila je rezultate evaluacijske studije provedene u projektu: pohvaljeni su napori MUP-a u doprinosu razvoju integracije, te istaknula potrebu rada na još boljoj koordinaciji državnih institucija i cijelog administrativnog sustava kako bi se osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom brže i efikasnije snalazile. Također je istaknuta potreba za redovitijim i bolje organiziranim održavanjem tečajeva hrvatskog jezika uzimajući u obzir da je znanje hrvatskog jezika preduvjet za uključivanje u društvo i naposljetku egzistencijalno pitanje za ove osobe. U ovom je području stoga potrebno osigurati strukturiraniju podršku i kontinuirani rad za unapređenje cjelokupne integracijske politike u Republici Hrvatskoj.  

U sklopu konferencije održana su i dva panela. Na prvom su sudjelovali predstavnici UNHCR-a i nadležnih tijela na nacionalnoj razini te osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom koje su predstavile svoja integracijska iskustva. Sudionici su se složili kako je učenje hrvatskog jezika temelj uspješne integracije, uz osiguravanje komplementarnosti i suradnje različitih državnih sektora i lokalne zajednice. Na drugom panelu sudjelovali su predstavnici tijela lokalne samouprave i predstavili uspjehe u integraciji osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom na lokalnoj razini.

Zaključno je istaknuto kako je integracija dvosmjeran proces koji se sastoji od međusobnog učenja i obogaćivanja društva domaćina i osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom.   
 
 
 
 


Pisane vijesti