Mobilna aplikacija "ReSettle in Croatia"

Slika /slike/Mobilna%20aplikacija%20-%20ReSettle%20in%20Croatia/ReSettle-in-Croatia-promo-5.jpg
FOTO: MUP 

Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je mobilnu aplikaciju „ReSettle in Croatia“ u okviru projekta  „Uspostava mehanizma preseljenja“ sufinanciranog iz Fonda za azil, migracije i integraciju.
 
Mobilna aplikacija „ReSettle in Croatia“ kreirana je s ciljem osiguravanja bržeg i jednostavnijeg pristupa informacijama i smjernicama za osobe koje u Republiku Hrvatsku pristignu u okviru programa preseljenja (resettlement), te kojima se po dolasku odobrava međunarodna zaštita.

Aplikaciju je izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a svrha aplikacije  „ReSettle in Croatia“ je pružiti informacije o postupku preseljenja, opće informacije o Republici Hrvatskoj te pravima i obvezama za osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze po programu preseljenja. Također, aplikacija nudi svim osobama koje u Republici Hrvatskoj imaju odobrenu međunarodnu zaštitu korisne informacije o važnim aspektima života u Republici Hrvatskoj od zdravstvene zaštite, obrazovanja, rada, stanovanja pa sve do lakšeg snalaženja u aktivnostima potrebnim za svakodnevno funkcioniranje.

Kao preduvjet dobre i uspješne integracije izbjeglica u hrvatsko društvo važno je učenje i poznavanje hrvatskog jezika te je s tim ciljem osmišljen i audio rječnik s osnovnim pojmovima i frazama snimljenim na hrvatskom jeziku.

Sadržaj aplikacije podložan je promjenama što ovisi o zakonskim i podzakonskim propisima kojima se reguliraju prava i obveze osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom. Aplikacija je dostupna na hrvatskom, engleskom, arapskom i kurdskom jeziku, a planira se i prijevod na farsi jezik. Osim jednostavnog pristupa putem online trgovine za android i iOS operativne sustave, besplatnog korištenja aplikacije te njene dostupnosti, prednost aplikacije je i u mogućnosti stalne nadopune i ažuriranja podataka.

Vrijednost izrade mobilne aplikacije i njenog održavanja iznosi 105.276,56 kuna odnosno 13.890,00 eura.
 

Pisane vijesti