Nadograđen sustav tehničkog nadzora morske granice

  • Slika /slike/VTMIS/VTMIS_1_obr.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministarstvo unutarnjih poslova je financijskim sredstvima Schengenskog instrumenta nadogradilo sustav tehničkog nadzora morske granice tzv. VTMIS (Vessel Traffic Monitoring & Information System). Postojeći sustav je, u svrhu još bolje detekcije, prepoznavanja i identifikacije objekata na moru, nadograđen dodatnim senzorima, s četiri radarske postaje, 19 dnevno-noćnih kamera i 7 termovizijskih kamera velikog dometa (uz kamere za dnevno-noćni rad).  
Termovizijske kamere imaju mogućnost detekcije objekata na udaljenosti od 26 kilometara, objekte mogu prepoznati na udaljenosti većoj od 15, a identificirati ih na udaljenosti većoj od 10 kilometara.  
Kamere za uporabu u dnevno-noćnim uvjetima rada, mogu detektirati objekte na udaljenosti većoj od 30 kilometara, prepoznati ih na udaljenosti većoj od 25, a identificirati ih na udaljenosti većoj od 10 kilometara. U koordinaciji s radarskim sustavom kamere može daljinski usmjeravati operater ili se može definirati automatska naredba za praćenje tzv. Auto Tracking. Dnevno-noćne i termovizijske kamere imaju mehanizam za zaštitu objektiva od smrzavanja.

Ukupna vrijednost sklopljenih ugovora financiranih iz Schengenskog instrumenta iznosi 10.016.972,43 eura.

 

Novosti