Posjet državne tajnice Terezije Gras Zapovjedništvu specijalne policije, Ronilačkom centru na Malom Lošinju

  • Slika /slike/Ronila%C4%8Dki%20centar%20Mali%20Lo%C5%A1inj/DJI_0031.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: MUP 

Državna tajnica za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije, Terezija Gras 1. i 2. listopada održala je radne sastanke u Zapovjedništvu specijalne policije, Ronilačkom centru na Malom Lošinju vezano za mogućnosti korištenja financijskih sredstava koja su Ministarstvu unutarnjih poslova na raspolaganju u Višegodišnjem financijskom razdoblju 2021. – 2027. u okviru Fonda za unutarnju sigurnost i Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. Na sastancima su sudjelovali posebni savjetnik ministra, general pukovnik Mladen Markač, savjetnik ministra, Josip Ćelić, zapovjednik zapovjedništva Specijalne policije, Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, Mate Bilobrk, pomoćnik zapovjednika za izobrazbu Stjepan Milković, voditelj – viši instruktor u zapovjedništvu Specijalne policije Veljko Štriga te v.d. zapovjednika Ronilačkog centra Kristijan Tahtler.

U financijskom razdoblju 2014. – 2020. Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije kao Odgovorno tijelo za upravljanje fondovima za unutarnje poslove, zaključilo je s Ministarstvom unutarnjih poslova veći broj sporazuma za financiranje nabave policijske opreme za potrebe Specijalne policije – bespilotne letjelice za izviđanje danju i noću, sustav za detekciju bespilotnih letjelica, balistička vozila i dr. te uređenje i opremanje streljane Antiterorističke jedinice Lučko. Ukupna vrijednost dosadašnjih investicija iznosi preko 4 milijuna EUR-a.

U Višegodišnjem financijskom razdoblju 2021. – 2027. putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Ministarstvo unutarnjih poslova namjerava financirati projekt jačanja kapaciteta Ronilačkog centra na Malom Lošinju s ciljem smanjenja onečišćenja vodenih površina a radi što sigurnijeg uklanjanja eksplozivnih sredstava kao i jačanje kapaciteta ronioca specijalne i interventne policije kroz infrastrukturno opremanje (rekonstrukcija, izgradnja i nadogradnja Ronilačkog centra) te nabavu specijalističke opreme (plovila, kompresora i dr.). Uz obnovu i opremanje Ronilačkog centra, predviđeno je i jačanje kompetencija i provedba edukacija ronioca te nastavak i dodatno intenziviranje razmjene iskustava s ostalim državama članicama EU-a s ciljem postupne izgradnje Ronilačkog centra na Malom Lošinju u obučni centar za ronioce na europskoj razini. Planirani iznos investicija iznosi 5 milijuna EUR-a.

Kao korisnik financijskih sredstava Fonda za unutarnju sigurnost, Specijalna policija u Višegodišnjem financijskom razdoblju 2021. – 2027. predložila je financiranje aktivnosti koje su usmjerene na jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma kroz nastavak nabave specijalističke opreme te provedbu edukacija, specijalističkih tečajeva i razmjenu iskustava s jedinicama specijalne policije ostalih država članica EU-a.
 

Pisane vijesti