Prijelazni instrument: Jačanje ljudskih resursa i sustava edukacije i treninga u MUP-u

  • Slika /slike/TF Jačanje ljudskih resursa/Transition_1.jpg
  • Slika
  • Slika
Twinning light projekt provodi se s ciljem jačanja međuinstitucionalnih kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, točnije jačanja kapaciteta Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale i Policijske akademije u području upravljanja ljudskim resursima, uključujući obuku i sustav obrazovanja policijskih službenika.

Na Policijskoj akademiji u utorak, 14. ožujka 2017. svečano je otvoren Twinning light projekt „Daljnje jačanje ljudskih resursa i sustava edukacije i treninga u Ministarstvu unutarnjih poslova“. Projekt se, kako mu i sam naziv govori, provodi s ciljem jačanja međuinstitucionalnih kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, točnije jačanja kapaciteta Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale i Policijske akademije u području upravljanja ljudskim resursima, uključujući obuku i sustav obrazovanja policijskih službenika. Kroz sljedećih šest mjeseci zajednički će ga provoditi Ministarstvo unutarnjih poslova ispred Republike Hrvatske kao zemlje korisnice te Agencija za ekonomsku suradnju i razvoj ispred Republike Austrije kao zemlje članice.

Svečanost otvaranja ovog 150.000 eura vrijednog projekta uveličali su veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Andreas Wiedenhoff, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Dorić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec, rukovoditelji u Ministarstvu unutarnjih poslova, predstavnici Veleposlanstva Republike Austrije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Načelnik Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima Aco Martinović, ujedno i voditelj projekta s hrvatske strane, izložio je povijesni slijed višegodišnjih aktivnosti u razvoju modernijeg sustava upravljanja ljudskim potencijalima koje su prethodile ovom projektu i od kojih se očekuje napredak u tom području. Naglasio je kako je nominacija za Twinning light projekt proizašla iz želje za nadopunjavanjem znanja te za postizanjem zacrtanih ciljeva i najboljih rješenja koja postoje u modernim europskim policijskim organizacijama. Istaknuvši kako je ponuda Republike Austrije odabrana kao najcjelovitija i najsvrhovitija, čestitao je austrijskim kolegama i izrazio nadu u uspješnu suradnju u narednim fazama provedbe.

Veleposlanik Republike Austrije Njegova Ekselencija Andreas Wiedenhoff istaknuo je kako je izrazito počašćen što je Ministarstvo unutarnjih poslova odabralo Republiku Austriju kao partnera u ovom projektu čime se nadograđuju bliski odnosi i odlična suradnja dviju država koja traje već više od dvadeset godina.

"Tri su očekivana rezultata ovog projekta: pripremljeno izviješće u skladu s najboljom praksom EU o integriranom upravljanju ljudskim resursima, sustavu buke i obrazovanja u policijskoj organizaciji, pripremljene smjernice za izradu kataloga kompetencija i razrađene ključne kompetencije relevantne za zvanja policijskih službenika te jačanje kapaciteta zaposlenika MUP-a uključenih u upravljanje ljudskim potencijalima kroz ciljane treninge", istaknuo je voditelj projekta s austrijske strane Peter Lamplott s Akademije za sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije, prezentirajući daljnji razvoj ljudskih potencijala, sustava obuke i obrazovanja. 

Twinning je pokrenut u svibnju 1998. godine kao jedan od osnovnih instrumenata EU za izgradnju institucija. Radi se o instrumentu administrativne suradnje između javne uprave zemalja korisnica i institucija zemalja članica EU, sa svrhom pružanja pomoći prenošenja znanja u primjeni i provedbi pravne stečevine EU, putem modernizacije i reorganizacije javne uprave i razvoja ljudskih potencijala.

 Novosti