Projekt „Jačanje kapaciteta specijalne policije u borbi protiv terorizma"

 • Slika /slike/Ja%C4%8Danje%20kapaciteta%20specijalne%20policije%20u%20borbi%20protiv%20terorizma/SLIKA%2013.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
FOTO: MUP

Temeljem Odluke Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta „Jačanje kapaciteta specijalne policije u borbi protiv terorizma“ u okviru Fonda za unutarnju sigurnost i Sporazuma o izravnoj dodjeli financijskih sredstava, sklopljenog sa korisnikom -  Ministarstvom unutarnjih poslova, u ukupnom iznosu od 1.131.000,00 eura proveden je postupak javne nabave radova na obnovi i opremanju streljane. Nakon provođenja postupka javne nabave Ministarstvo unutarnjih poslova je s izvođačem RS Obrt, potpisalo Ugovor o izvođenju radova na obnovi i opremanju streljane Antiterorističke jedinice Lučko. Vrijednost ugovora je 8.842.919,90 kuna, a potpisan je i ugovor o provođenju stručnog nadzora radova sa TD TRIGONUM PROJEKT d.o.o. u vrijednosti 87.250,00 kuna.

Udio EU sufinanciranja u projektu iznosi najviše 848.250,00 eura, dok se preostali dio sredstava financira iz Državnog proračuna. Projektom je obuhvaćena obnova prostora streljane i pratećih prostorija, sanitarija, ulaznog prostora kao i sanacija krovišta, te opremanje streljane sofisticiranom opremom (sustav upravljanja streljanom – kontrolna soba, balistička zaštita, moderni sustav dizalica topline, rasvjete i ventilacije, interaktivni video projekcijski sustav za gađanje pravim streljivom kao i laserskim umecima sa dodatkom „Plave sobe“, te sustav za daljinsko upravljanje kao i druga sofisticirana oprema).

Jedna od najvažnijih aktivnosti pripadnika specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova je obuka gađanja. Streljana je namijenjena za stručno osposobljavanje pripadnika specijalne policije s ciljem maksimiziranja borbene učinkovitosti, efikasnijeg korištenja resursa te uspostave standardizacije i pojednostavljenja rada prilikom kretanja u borbenim skupinama/taktičkim formacijama.
Zatvoreno strelište svojom modularnošću omogućava provođenje složenijih vježbi u kojima pripadnici specijalne policije uvježbavaju protokole nužne za efikasnost taktičkog tima u dinamičnim uvjetima vatrenog sukoba uz korištenje intervencijske tehnike. Dodatak „Plave sobe“ omogućuje vrlo realistične simulacije stvarnih situacija u kojima se može vrlo brzo simulirati  kritična situacija na najrazličitijim mjestima u najkraćem roku i to uz dvostranu ljudsku  interakciju.

Cilj obuke u takvom prostoru omogućuje da se okolnosti protuterorističkog scenarija približe ili podudaraju sa stvarnim situacijama u kojima dolazi do primjene vatrenog oružja. Novi sustav ima mogućnost nadogradnje sa drugim vježbama koje koriste pripadnici drugih europskih policijskih i vojnih snaga te je pripremljen za nadogradnju u smjeru 3D vježbi i laserskog trenažnog oružja.
 

Pisane vijesti