Svečano otvaranje Twinning light projekta CRO STAT

Slika /slike/crostat.jpg
U Ravnateljstvu policije, 7. ožujka 2017. je održana svečanost otvaranja Twinning light projekta „Napredna biostatistika u svakodnevnoj praksi forenzičkih DNA vještačenja“ (CRO STAT).

Projekt zajednički provode Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u ime zemlje korisnice (HR) te Središnji forenzični policijski laboratorij u ime Republike Poljske kao zemlje članice (PL). 

Vrijednost ovog projekta je 150.000 eura osiguranih iz Prijelaznog instrumenta za Republiku Hrvatsku, a počinje u ožujku 2017. te traje 6 mjeseci.

Svrha projekta je razvoj protokola za implementaciju i korištenje naprednih statističkih programa za interpretaciju DNA rezultata miješanih tragova i pretragu po srodnicima te edukacija forenzičnih DNA stručnjaka s ciljem unaprjeđenja učinkovitosti forenzično-istraživačkog DNA laboratorija MUP-a za uspješniju borbu protiv kriminaliteta te povećanje suradnje između policije i sudova unutar RH.

Pozdravne govore na svečanosti održali su pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Nirvana Sokolovski, veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj, Nj. E. Maciej Szymański i zamjenik glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske, Zvonimir Vnučec.

Gospođa Nirvana Sokolovski, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata za Twinning, istaknula je kako s Poljskom brojimo tri zajednička projekta. Istaknula je kako su, u zajedničkim projektima, najvažnije vrijednosti međusobnog upoznavanja i povezivanja te razmjene iskustava i znanja ravnopravnih učesnika.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec je, u ime domaćina, naglasio kako DNA analiza i saznanja moderne molekularne genetike spadaju u skupinu najučinkovitijih oružja u borbi protiv kriminala. Izrazio je zadovoljstvo što je Centar „Ivan Vučetić“ prepoznao mogućnost i potrebu poboljšanja svojih rezultata u području DNA analize, a razvoj protokola za uvođenje i korištenje naprednih statističkih programa za interpretaciju DNA rezultata miješanih tragova i pretraga po srodnicima te obuka naših DNA stručnjaka svakako će doprinijeti izvrsnosti Centra.

Voditelj projekta s hrvatske strane, Dražen Mayka predstavio je rad Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kroz povijest, ustroj Centra, projekte u kojima su do sada sudjelovali, kao i projekte koji su još uvijek u tijeku.

Prezentaciju o izazovima poljske policije u vještačenju DNA održala je Renata Zbiec-Piekarska, voditeljica projekta s poljske strane i ujedno zamjenica direktora Središnjeg forenzičnog policijskog laboratorija u Poljskoj. Tom je prilikom predstavila organizacijsku strukturu, rad  i nacionalne projekte Središnjeg forenzičnog policijskog laboratorija. Uspješni rezultati ovih projekata omogućili su Laboratoriju sudjelovanje u projektu VISAGE u sklopu programa za istraživanje i inovacije na međunarodnoj razini, HORIZON 2020. Na kraju prezentacije, gđa Zbiec-Piekarska izrazila je želju da se dobra suradnja s hrvatskim kolegama nastavi tijekom cijelog profesionalnog vijeka.Novosti