Svečano predstavljanje projekta „Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“

Slika /slike/AMIF/Novi susjedi logo - primarni.jpg
U četvrtak 18. lipnja 2020. godine u svečanoj dvorani Islamskog kulturnog centra Zagreb predstavljen je projekt Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova i Centra za kulturu dijaloga - CKD simboličnog naziva „Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo“. Ovim su događajem projekt, njegovi ciljevi i aktivnosti predstavljeni široj javnosti i medijima u okviru Tjedna izbjeglica. Na predstavljanju je voditeljica projekta, gđa Nejra Kadić Meškić istaknula da će projekt biti usmjeren na osnaživanje 200 osoba s odobrenom međunarodnom i supsidijarnom zaštitom i njihovih obitelji u procesu osamostaljenja kako bi se uspješno integrirali u hrvatsko društvo na području cijele Republike Hrvatske. Projektom će se nastojati i senzibilizirati lokalno stanovništvo kako bi se izgradili dobrosusjedski odnosi doseljenika i hrvatskih građana u lokalnim zajednicama.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.446.184,87 kuna s PDV-om, a osigurana je putem Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) koji financira 90% projekta, dok će Republika Hrvatska snositi 10% troškova vrijednosti projekta.
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović istaknuo je iskustvo integracije islamske zajednice u hrvatsko društvo te naglasio spremnost na daljnju suradnju kako bi se osobama s odobrenom međunarodnom i supsidijarnom zaštitom osigurali uvjeti za život u Hrvatskoj.

Pisane vijesti