Twinning Light projekt: Uspostavljanje operativnog Ureda SIRENE

  • Slika /slike//_MUP1370.JPG
  • Slika
Svečanost otvaranja Twinning Light projekta “Uspostavljanje Ureda SIRENE: Jačanje kapaciteta SIRENE službenika i krajnjih korisnika Schengenskog informacijskog sustava SIS-a II“, financiranog unutar EU IPA programa za Republiku Hrvatsku održana je 15. srpnja, u Ravnateljstvu policije.

Cilj ovog šestomjesečnog projekta koji se provodi u twinning partnerstvu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Litve i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, vrijednog 200 tisuća eura je preuzimanje pune i aktivne uloge u međunarodnoj policijskoj suradnji na razini Europske unije i na Schengenskom području, a svrha mu je aktivni operativni Ured SIRENEi drugih odjela unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju koji su uključeni u schengenske aktivnosti.

Tijekom svečanog otvaranja nazočnima su se obratili i na projekt osvrnuli voditelj Ureda u Veleposlanstvu Republike Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, voditelj projekta države članice Edvardas Šileris i voditelj projekta za Hrvatsku Marijo Rošić.  

 „Ovo je drugi twinning projekt dvaju ministarstava unutarnjih poslova, što me veseli.  Kao što znate jedna od temeljnih vrijednosti koju dijele građani Europske unije je sloboda kretanja i putovanja, a jamči ga schen genski sporazum. Nadamo se i želimo da Hrvatska što prije uđe u schengenski prostor, a uspostava SIRENE ureda je krucijalan u provedbi schengenskih prava“ – na početku svečanog otvaranja projekta rekao je voditelj Ureda u Veleposlanstvu Republike Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius.

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec izrazio je veliko zadovoljstvo početkom ovog projekta i među ostalim istaknuo:

„Pred nama su novi izazovi. Nakon nedavno obavljenih Schengenskih evaluacija na gotovo svim područjima, u prvoj polovici 2017. godine slijedi jedna od najzahtjevnijih evaluacija: evaluacija na području primjene postupanja u odnosu na potrage u Schengenskom sustavu druge generacije - tzv. SIS II i funkcioniranje nacionalnog SIRENE ureda kao središnje točke svake države za postupanje po potragama u Schengenskom prostoru. Upravo zato je prov edba ovog projekta vremenski planirana na način da se krajnji korisnici - policijski službenici na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini što bolje obuče i pripreme za rad po dostupnim podacima i SIS II sustavu neposredno prije evaluacije.

Implementacijom i korištenjem Schengenskog informacijskog sustava olakšat će se razmjena podataka između policija Europske unije, čime će se pospješiti zaštita svih građana i pravnih subjekata koji žive i djeluju u Republici Hrvatskoj. Također, djelovanje hrvatske policije neizravno će se proširiti i izvan granica Republike Hrvatske“ – rekao je Zvonimir Vnučec, naglasivši važnu ulogu i značaj stručnjaka iz zemlje partnera Litve.

„Ne treba niti naglašavati kako je ulazak u schengenski prostor jedan od prioriteta rada hrvatske policije ali i jedan od političkih prioriteta te da su očekivanja od realizacije ovoga projekta iznimno velika – dodao je Vnučec.  

Na kraju ceremonije svečanog otvaranja kojem su nazočili i predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i SAFU-a,voditelj projekta države članice Edvardas Šileris i voditelj projekta za Hrvatsku Marijo Rošić prezentirali su projektne aktivnosti i ciljeve.  

Očekivani rezultati ovog projekta su postizanje kompetencija i praktičnih vještina krajnjih korisnika SIS II koje su poboljšane kroz praktičnu obuku,postizanje kompetencija i praktičnih vještina S.I.Re.N.E operatera koji rade na SIS II upozorenjima i postupcima izručenja/predaja koje su poboljšane kroz praktičnu obuku i  trening trenera i metodološke smjernice za buduće SIS/ SIRENE trenere.

Novosti