Vlaho Orepić: Plovilo "Željko Raguž" korak bliže sigurnijoj budućnosti

  • Slika /slike/Plovilo tip A/Plovilo_tip_A.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić obišao je 13. veljače 2017. godine, policijsko plovilo „Željko Raguž“ koje je bilo usidreno na molu u Srebrenom.
Plovilo nosi ime Željka Raguža, poginulog policijskog službenika Specijalne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a blagoslovio ga je policijski kapelan don Ivo Borić.
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je izjavio:
„Ovo policijsko plovilo s imenom Željka Raguža još je jedan korak naprijed prema ulasku Republike Hrvatske u schengenski prostor, korak prema sigurnijoj hrvatskoj i zajedničkoj europskoj budućnosti. I upravo iz tog razloga, dame i gospodo, Željko Raguž simbol je i hrvatske budućnosti! S ponosom ističem da je Ministarstvo unutarnjih poslova, u okviru Schengenskog instrumenta teškog 120 milijuna eura, uspješno odradilo svoje zadaće iskoristivši više od 97 posto sredstava“.
Ministar Vlaho Orepić je obitelji poginulog službenika Željka Raguža poklonio fotografiju policijskog plovila.
Na svečanosti je bio načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović i voditelj Službe za projekte Europske unije Dražen Vuleta.

O plovilu

Riječ je o plovilu tip A koje je nabavljeno financijskim sredstvima Schengenskog instrumenta, a vrijedno je 2.795.000 eura.
Plovilo je tehničkim uvjetima predviđeno za plovidbu u vremenskim uvjetima kakvi vladaju minimalno u području plovidbe III. Plovilo će koristiti PU dubrovačko-neretvanska za zaštitu vanjske morske granice Republike Hrvatske.
Posada broda ima sedam članova te je na brodu predviđen smještaj za još dvije osobe. Plovilo je osposobljeno za plovidbu bez dopune gorivom minimalno 600 nautičkih milja te sa zalihama pitke vode i hrane od minimalno 10 dana. Brod je opremljen i termo vizijskom kamerom koja je također nabavljena sredstvima iz Schengenskog instrumenta.

O Željku Ragužu

Željko Raguž je rođen 13. prosinca 1970. u Karlsruheu u Njemačkoj, a 1977. godine s roditeljima se vraća u Dubrovnik. Završio je Srednju pomorsku školu i upisao Pomorski fakultet. Bio je polaznik II. Tečaja za policajce, sudjelovao je u „Krvavom Uskrsu“ na Plitvicama 1991., akcijama kod Daruvara, Pakraca i Gospića. Odmah po osnutku postaje pripadnik Specijalne jedinice policije PU dubrovačko-neretvanske s kojom je sudjelovao na svim bojištima  oko Dubrovnika. Željko Raguž poginuo je 10. studenog 1991. godine u borbi za sam grad Dubrovnik, u mjestu Bosanka na samom vrhu brda Srđ. Njegovo tijelo ekshumirano je devet mjeseci kasnije iz masovne grobnice te je pokopan u obiteljskoj grobnici u Staroj Mokošici.

Novosti