Stigao još jedan policijski helikopter za nadzor granice

  • Slika /slike/20160628-_MUP0095.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb u utorak, 28. lipnja održana je primopredaja dvomotornog helikoptera AgustaWestland 139 (AW139). Druga je to letjelica nabavljena sredstvima Schengenskog instrumenta, a ugovor za nabavu sklopljen je 30. prosinca 2015. godine s talijanskom tvrtkom Leonardo Finmeccanica (bivša AgustaWestland).
 

Najmoderniji policijski helikopter u Europi

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić na početku je naglasio:

„Hrvatska policija u ovom trenutku raspolaže s najboljim helikopterima što Europa i svijet poznaju kad je u pitanju ovaj tip helikoptera s ovom namjenom. Cilj nabave je bio povećati sposobnost nadzora granice, a mi imamo ambiciju postati članica schengenskog prostora“.

Šef pilota Zrakoplovne jedinice Robert Križanić, koji je dovezao novu letjelicu, kaže kako obuka za upravljanje AW139 traje više od mjesec dana.  

„Ovo je trenutno najmoderniji helikopter ove kategorije u Europi i hrvatska policija ih ima dva i smatram da smo najbolje opremljena policija u EU što se tiče helikoptera za nadzor granice kamerama“, rekao je pilot Križanić.
 

Moderna letjelica za nadzor državne granice

Nova letjelica koristit će se za nadzor državne granice na kopnu i moru, sa središnjom bazom u Zagrebu.

Domet helikoptera je 1.250 km, može razviti maksimalnu brzinu od 310 km/h, raspolaže s HD video link sistemom, te ima pripremu za ugradnju najmodernije kamere za prepoznavanje osoba na udaljenosti od 4000 m i vozila od 7000 m.

Helikopter je opremljen s dodatnim tankom kapaciteta 500 litara za povećani domet leta. Također ima i podvjesnu kuku za teret, te vinch za izvlačenje unesrećenih. U helikopteru je napravljena priprema za radnu stanicu sa snimačem i multisenzorsku vanjsku jedinicu FLIR.
 

Letenje u morskim uvjetima

Letjelica ima kapacitet za 12 putnika i dva pilota, a pripremljena je za let u morskim uvjetima te ima pojačanu zaštitu od korozije. Uporaba helikoptera u obavljanju poslova na moru omogućit će identifikaciju objekta na moru u uvjetima kada identifikacija nije moguća postojećim tehničkim sustavima ili policijskim plovilima. Također će omogućiti brz prijevoz interventnih policijskih ekipa do određenih lokacija na moru s ciljem brze reakcije na događaj, prekrcaja policijskih službenika na plovni objekt u svrhu identifikacije i pregleda plovila kao i provođenja drugih akcija na državnoj granici.

Helikopter je opremljen dnevno/noćnom kamerom marke FLIR Star Safire 380 HDc, koja služi za raspoznavanje objekata, plovila, vozila, osoba i pojava na kopnenoj i morskoj površini.

Cijena ovog helikoptera je 12.559.916,00 eura bez PDV-a, odnosno 15.699.895,00 eura s PDV-om.
 

Policijska flota od osam letjelica

Danas isporučeni helikopter druga je u potpunosti nova letjelica nabavljena za Zapovjedništvo specijalne policije, a čini dio flote od osam helikoptera. Prvi takav helikopter, koji je danas također sletio na pistu, isporučen je 20. siječnja ove godine.

Svečanosti na zagrebačkom Plesu prisustvovao je i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, pomoćnik ministra Mišo Faletar, načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Samostalnog sektora za schengensku koordinaciju i projekte EU Krešimir Perović i mnogi drugi.



Novosti