Održana modna revija i izložba radova tražitelja međunarodne zaštite u Gradskoj knjižnici Dugave

Slika /slike/AMIF/20220607_181655.jpg
FOTO: Hrvatski Crveni križ - HCK 

Dana 7. lipnja 2022. godine, u Gradskoj knjižnici Dugave svečano je otvorena izložba radova tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta u Zagrebu pod nazivom „Putujuća platna“. Izloženi radovi nastali su tijekom protekle dvije godine u sklopu kreativne radionice koju Hrvatski Crveni križ provodi u Prihvatilištu u okviru projekta „Socijalne usluge i psihosocijalna podrška tražiteljima međunarodne zaštite“ koji je sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF).
 
Ova radionica jedna je u nizu socijalnih aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini. Kroz rad u kreativnim radionicama tražitelji međunarodne zaštite pronalaze sebe, otkrivaju talente za koje nisu ni znali da posjeduju te ostvaraju komunikaciju s ljudima iz različitih kultura. Na radionicama zajedno sudjeluju muškarci i žene, čime se razbijaju određeni tabui koji postoje u većini zemalja iz kojih polaznici radionica dolaze.
 
Radovi tražitelja međunarodne zaštite iz Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite Zagreb izloženi na ovoj izložbi nastali su u sklopu kreativne radionice Hrvatskog Crvenog križa koju vodi Ljubica Vlašić, a u izradi radova sudjelovao je i Inayatullah Jiskani. Svi radovi nastali su na inicijativu tražitelja međunarodne zaštite i kao rezultat njihovog samoizražavanja.
 
Nakon svečanog otvorenja izložbe, održana je modna revija kreacija koje su zajedno izradili tražitelji međunarodne zaštite i djelatnice Hrvatskog Crvenog križa. Više od trideset kreacija izrađenih od pamuka okupljenim građanima predstavile su djelatnice Hrvatskog Crvenog križa i Médecins du Monde ispred Gradske knjižnice Dugave.
 
Ovim događajima započelo je obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica koji se nastavio 8. lipnja u Muzeju Suvremene umjetnosti gdje je održana kreativna radionica za građanstvo na kojoj su posjetitelji imali prilike upoznati neobičnu tehniku izrada slika koje su izložene u Gradskoj knjižnici u Dugavama.
 
Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica završava 21. lipnja u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu gdje će biti organizirana različita sportska natjecanja za tražitelje međunarodne zaštite i zaposlenike svih organizacija koje djeluju unutar Prihvatilišta.
 
 
 


Pisane vijesti