Održana svečanost zatvaranja projekta CRO TRACE

  • Slika /slike/IPA twinning/CRO Trace_3.jpg
  • Slika

U Ravnateljstvu policije, 9. lipnja 2017. održana je svečanost zatvaranja Twinning light projekta “Obrada tragova na odjeći – od mjesta događaja do nalaza i mišljenja vještaka (CRO TRACE)". Svečanosti su nazočili voditelj Ureda u Veleposlanstvu Republike Litve u Zagrebu Donatas Žiugžda, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i pomoćnik načelnika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Dražen Mayka (voditelj projektnog tima) ispred Ravnateljstva policije, dok su litvanske partnere predstavljali  voditelj Litvanskog policijskog forenzičnog znanstvenog centra Darius Žvironas (voditelj projektnog tima zemlje partnera)  i voditeljica Litvanskog forenzičnog znanstvenog centra, Ministarstva pravosuđa Litve Gabrielė Juodkaitė-Granskienė.

Na početku svečanosti nazočnima se obratio voditelj Ureda u Veleposlanstvu Republike Litve u Zagrebu Donatas Žiugžda koji je pohvalio suradnju tijekom provođenja projekta i istaknuo važnost održavanja dobrih poslovnih, ali i privatnih odnosa svih sudionika, njihovo produbljivanje i proširivanje jer „time možemo obogatiti svoja znanja, ali i ojačati povezanost naših zemalja.“  

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao glavni korisnik, a u suradnji s litvanskim partnerima, uspješno je implementiralo ovaj projekt financiran u okviru programa „Prijelazni instrument“ Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU).

Glavni cilj projekta bilo je povećanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova RH za učinkovito suzbijanje kriminala u zemljama Europske unije kao i međunarodnom okruženju u skladu s povezanim europskim politikama i strategijama.

Tijekom šest mjeseci provođenja projekt je  omogućio razmjenu iskustava i primjera dobre prakse iz područja komplementarnih očekivanim ciljevima projekta, a koji su upotrebljivi u kontekstu sustava Republike Hrvatske. "Novo znanje i nova iskustva zasigurno će pridonijeti kvalitetnijem radu naših stručnjaka dok su sigurno i litvanske kolege obogaćene za nova znanja koja su im prenijeli hrvatski vještaci" rekao je zamjenik Vitez.

Pomoćnik načelnika Mayka zajedno sa litvanskim kolegom Žvironasom  predstavio je tijek provođenja projekta i ostvarene rezultate od kojih su istaknuli utvrđene  Standardne operativne postupke (za multidisciplinarna vještačenja tragova, ojačani kapaciteti forenzičkih vještaka za multidisciplinarna vještačenja tragova te povećana spremnost kriminalističkih tehničara za sakupljanje tragova na mjestu događaja i pripremu materijala za daljnja multidisciplinarna vještačenja.

Obojica su istaknuli da je suradnja timova bila koliko profesionalna toliko i prijateljska te se nadaju kako će i budući zajednički projekti rezultirati znanjima koja će olakšati ionako zahtjevne zadaće naših vještaka.Novosti