Zatvoren IPA 2013 twinning projekt CRO GIS

  • Slika /slike/IPA twinning/CRO GIS_2.jpg
  • Slika
  • Slika

Na Policijskoj akademiji, 9. lipnja 2017. godine, svečano je zatvoren IPA 2013 projekt za Republiku Hrvatsku „Jačanje kapaciteta za primjenu geografskog informacijskog sustava s geografskim profiliranjem serijskih počinitelja kaznenih djela“ – CRO GIS.

Na svečanom zatvaranju projekta vrijednog 750 tisuća eura, koji je trajao 15 mjeseci, govorili su konzul Republike Rumunjske u Republici Hrvatskoj Ionut Bogdan Brînzei, zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec te pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nirvana Sokolovski.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec istaknuo je kako živimo u vremenu kada ubrzani razvoj tehnologije zahtjeva brzu i učinkovitu prilagodbu sustava u svim područjima života, a posebno u sustavima koji pružaju sigurnost, poštivanje zakona i temeljnih ljudskih prava te slobode.
„Temelj tehnološke ekspanzije u području informacijskih sustava je potreba iznalaženje brzog, kvalitetnog i cjelovitog sustava za upravljanje podacima i informacijama u svim područjima modernog života. Informacija je danas više nego ikada postala tražena „roba“ na tržištu, a to je prepoznala i hrvatska policija“, rekao je zamjenik Vnučec.

Voditelji projekta s rumunjske i hrvatske strane Wili Victor Apreutesei i Velimir Bartoš predstavili su rezultate projekta. Cilj je bio jačanje kapaciteta kriminalističko-obavještajne analitike Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a) i policijskih uprava u svrhu pružanja potpore kriminalističkim istraživanjima serijskih kaznenih djela s elementima nasilja.

Četiri glavna cilja projekta

Projektne aktivnosti bile su usmjerene na ostvarivanje četiri glavna cilja. Prvi je bio definiranje uvjeta za primjenu geografskih informacijskih sustava s geografskim profiliranjem u MUP-u uz odgovarajuće preporuke za poboljšanja. Nadalje, poboljšanje postojeće razine kompetencija policijskih službenika u provedbi geografskih informacijskih sustava s metodologijom geografskog profiliranja. Treći cilj bio je izrada Dugoročnog programa obuke i Priručnika za obuku u području geografskih informacijskih sustava s metodologijom geografskog profiliranja. Posljednji cilj bio je izrada Mjera kontrole kvalitete za primjenu geografskih informacijskih sustava s geografskim profiliranjem i kriminalističko-obavještajnog sustava.

CRO GIS je projekt koji je rumunjski partner odradio samostalno, dakle bez konzorcija.

U provedbu projekta je bilo uključeno 17 stručnjaka rumunjske policije i 78 stručnjaka i polaznika obuke hrvatske policije.

 Novosti