Otvoren novi Centar za obuku vodiča i dresuru policijskih pasa

  • Slika /slike/Centar za obuku pasa Akademija/Centar za pse_obr_4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu Policijske akademije u Zagrebu, 23. listopada je svečano otvoren Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, sufinanciranog sredstvima Europske unije, u okviru programa IPA 2011. Radi se o projektu vrijednom više 14,5 milijuna kuna, a njegova izgradnja financirana je s 85 posto sredstava Europske unije.

U pratnji načelnika Policijske akademije Dubravaka Novaka, Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa obišli su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova te ostali uzvanici.

Povodom svečanog otvaranja ovog centra, glavni ravnatelj policije Nikola Milina izrazio je zadovoljstvo što je Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa stavljen u punu službenu funkciju, naglasivši: „Kako i u mnogim drugim europskim zemljama, tako i kod nas, uporaba policijskih pasa ima dugu tradiciju i iznimno značenje za svakodnevni policijski rad, od  detekcije  eksploziva, droga, pronalaska  ljudskog traga, zaštitne i druge namjene“.

Ravnatelj Nikola Milina zahvalio se Ministarstvu obrane Republike Hrvatske koje je  tijekom trajanja radova na ovom objektu smjestilo naše službene pse iz Centra u svom Obučnom centru vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ u Dugom Selu te osiguralo  privremeni smještaj za cjelokupni Vod sa zaštitno-tragačkim psima Interventne jedinice policije PU zagrebačke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako otvorenje ovakvog Centra potvrđuje da Ministarstvo unutarnjih poslova razvija kvalitetne projekte u koje se isplati ulagati. „Ideja je, ali i profesionalni imperativ, da se u njemu koncentriraju najbolji kadrovi Ministarstva unutarnjih poslova, koji će nastaviti razvijati kvalitetnu suradnju sa svim znanstvenim i stručnim institucijama ovog područja rada. Kao logična posljedica toga, očekujem da Centar uistinu, kako je početno i zamišljeno, preraste u regionalni centar, u lidera obuke i rasadnik službenih policijskih pasa regije i ovog dijela Europe. Da pruža usluge obuke zemljama regije i bude otvoren međunarodnoj suradnji u svrhu usvajanja novih znanja i vještina. I da na taj način jača regionalnu kooperaciju u suzbijanju organiziranog kriminala i s njim povezanih aktivnosti. Takvom smjeru razvoja svojim će radom prvenstveno doprinijeti njegovi djelatnici, stručni kadrovi. No, i mi, vodstvo Ministarstva unutarnjih poslova, radit ćemo na ostvarenju tog cilja, koliko nam god to financijski limiti dozvoljavaju.“ Ministar Božinović se također osvrnuo i na vrijednu kujicu Candy, koja ne prestaje iznenađivati svojim talentom, od kada je nanjušila oko 120 ilegalaca na graničnom prijelazu Bajakovo.

Ministar je poručio: „Kako dugogodišnja tradicija našeg Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, stručnost i obuka koju s njima prolaze i njihovi vodiči, te rezultati rada naših službenih pasa, su dovoljni pokazatelji uspjeha Ministarstva unutarnjih poslova i njegovih stručnjaka na tom polju.“ Naglasio je kako ne dvoji da će se dobri rezultati rada Centra gomilati i proširiti i na međunarodnu scenu, i svima zaželio puno uspjeha u daljnjem radu .

Ministar i glavni ravnatelj policije stavili su povodac na jednog od pasa, čime je simbolično označen početak rada Centra za obuku, a potom je fra Frane Musić blagoslovio objekt.

Nakon toga uslijedila je i pokazna vježba sa službenim psima, pod vodstvom iskusnog instruktora Alena Subotića.Novosti