Projekt „Modernizacija tehničke opreme za potrebe Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske"

  • Slika /slike/Modernizacija%20tehni%C4%8Dke%20opreme%20za%20potrebe%20Specijalne%20policije%20MUP-a/1%20naslovna%20fotografija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: MUP 

Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije dodijelila je Ministarstvu unutarnjih poslova, Zapovjedništvu specijalne policije, sredstava u iznosu 4.123.515,00 EUR za provedbu projekta „Modernizacija tehničke opreme za potrebe Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske“. Cilj projekta je povećanje razine sigurnosti u Republici Hrvatskoj jačanjem kapaciteta za učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminaliteta i terorizma.

Udio EU sufinanciranja u projektu iznosi 75% odnosno 3.092.636,00 EUR, dok se preostali dio sredstava financira iz Državnog proračuna.

Ovo je drugi projekt, nakon uspješne implementacije projekta „Jačanje kapaciteta specijalne policije u borbi protiv terorizma“ u okviru kojeg je obnovljena i opremljena streljana ATJ Lučko, koji je financiran sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta za financijsku potporu u području policijske suradnje, sprečavanja i suzbijanja kriminala i upravljanja krizama koji uspješno provodi Zapovjedništvo specijalne policije. 

Provedba projekta započela je 2018. godine, a projektne aktivnosti uključuju nabavu opreme za mobilnost, zapovijedanje i nadzor, sposobnost preživljavanja (medicinska oprema za pružanje hitne pomoći) i sigurnost (osnovna i balistička zaštita). U okviru projekta, u rujnu 2021. godine, nabavljena su dva blindirana terensko-taktička navalna vozila ukupne vrijednosti 7.198.436,88 HRK. Radi se o vozilima marke TERRASYNE GURKHA MVP namijenjenima brzom odgovoru u kriznim situacijama, uključujući teroristički napad.

Pripadnici Specijalne policije kontinuirano prolaze obuku na nabavljenim vozilima u skladu s budućim zahtjevima i zadaćama za koja su vozila namijenjena te su s njima do sada sudjelovali na taktičkim vježbama u Zagrebu, Varaždinu i Republici Slovačkoj. Osim navedenih vozila, kroz projekt do sada je nabavljena i sljedeća oprema: termalni prenosivi nehlađeni osmatrački uređaj, ručni GPS, balistički štit razine zaštite III, taktička lampa za kratko oružje, ručna taktička lampa, taktički prekidač/razdjelnik za dugo oružje s laserom, bespilotna letjelica za izvađanje danju i noću, sustav za detekciju bespilotnih letjelica, optički ciljnik za brzo pucanje za dugo oružje, ciljni sustav za noćne zadaće, termalni snajperski optički uređaj za noćne zadaće itd.


                                                   
 Sufinancirano sredstvima  Europske unije
 Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta za financijsku potporu u području
 policijske suradnje, sprečavanja i suzbijanja kriminala i upravljanja krizama



Sadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.
 
 

Pisane vijesti