Završen projekt „Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata"

Slika /slike/Osna%C5%BEivanjem%20stru%C4%8Dnjaka%20do%20uspje%C5%A1ne%20integracije%20azilanata/slika.jpg

FOTO: Hrvatska udruga socijalnih radnika (HUSR) 

Uspješno je završena provedba projekta „Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata“, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju. Vrijednost projekta je 110.000,00 eura, a provoditelj aktivnosti je Hrvatska udruga socijalnih radnika (HUSR) u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Split.

Cilj projekta je pridonijeti boljoj integraciji osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u život zajednice, kao i njihovom aktivnom sudjelovanju u društvenom i političkom životu dok je njegova svrha ostvarena jačanjem kompetencija stručnih radnika zaposlenih u centrima za socijalnu skrb koji rade s osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita kako bi se omogućila njihova bolja integracija u društveni život lokalne zajednice.

Unatoč pandemiji uzrokovanoj virusom COVID-19 projektne aktivnosti provedene su u okviru terminskog plana, a jedna od aktivnosti bila je studijsko putovanje u Graz kako bi se stručni radnici centra za socijalnu skrb upoznali s tamošnjim sustavom integracije. U sklopu projekta održane su edukacije u osam gradova (online edukacije za Rijeku, Split i Zadar, edukacije uživo u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku, Varaždinu te Novoj Gradiški) koje su obuhvaćale nekoliko relevantnih tematskih cjelina, a procjenjuje se da je u sklopu edukacija educirano oko 230 stručnjaka.

U okviru projekta tiskan je priručnik „Uloga socijalne skrbi u procesu integracije osoba s međunarodnom zaštitom“ koji će se distribuirati stručnjacima u području socijalne skrbi kako bi dodatno pružio podršku i olakšao njihov rad s osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita u procesu integracije.

Uspješnost integracije kao dvosmjernog procesa ovisi o trudu i želji osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom da se uklope u novu zajednicu i prihvate lokalne običaje te osnovne vrijednosti na kojima se temelje europska društva, ali i ulaganju značajnih napora država i društava domaćina koja ih prihvaćaju. Stoga integracija predstavlja interaktivan sustav međusobne prilagodbe kako stranaca tako i svih naših državljana na posljedice migracijskih procesa. Provedba ovog projekta jedan je korak bliže jačanju i osnaživanju relevantnih dionika u cjelokupnom integracijskom procesu.

           
                                                   
                                                            
 Sufinancirano sredstvima Europske unije 
 Fonda azil, migracije i integraciju 


 

Sadržaj ove objave ne odražava nužno službena stajališta Europske unije. Za ovdje navedene informacije i mišljenja odgovoran je isključivo autor.
 
 



Pisane vijesti