Svečano otvoren Twinning projekt CRO DVI

Slika /slike/CRO DVI_obr.jpg
U Ravnateljstvu policije je 22. veljače 2017. svečano otvoren Twinning projekt CRO DVI, financiran u sklopu Prijelaznog instrumenta Europske unije za Republiku Hrvatsku.

Twinning projekt „Identifikacija žrtava masovnih katastrofa i terorizma - CRO DVI“ zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske, uz potporu Predstavništva Europske komisije u RH i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU). Vrijednost projekta je 600.000 eura, a provodi se od siječnja 2017. do siječnja 2018. godine.

Sveukupni cilj ovog projekta je osigurati brz i učinkovit odgovor Ministarstva unutarnjih poslova i svih nadležnih institucija u slučaju masovnih katastrofa te  unaprijediti učinkovitost Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Stručnjaci iz Ujedinjene Kraljevine pružat će svoje stručno znanje i podršku kroz ovaj projekt Ministarstvu unutarnjih poslova RH i Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

U  uvodnom obraćanju drugi tajnik Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u RH Mark Armstrong istaknuo je kako nas događanja diljem Europe potiču na razmjenu iskustava s drugim državama koje u svakom trenutku mogu biti suočene žrtvama masovnih katastrofa i terorizma. Obitelji žrtava u takvim situacijama traže hitna postupanja i odgovore nadležnih službi, a pogođeni ljudi najčešće su različitih državljanstava , kao što je to bio i slučaj kod katastrofa s kojima se suočilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Veleposlanik Armstrong je u ime Veleposlanstva svim sudionicima zaželio sreću.

Pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata za Twinning Nirvana Sokolovsk istaknula je kako je do sada odrađeno 200 Twinning i Twinning light projekata u vrijednosti od 126 milijuna eura, dok s Ujedinjenim Kraljevstvom brojimo 19 zajedničkih projekata ukupne vrijednosti oko 11 milijuna eura.   

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec je, u ime domaćina, naglasio kako nema važnijeg pitanja od sudbine nestalih osoba. Nedavni Domovinski rat ostavio nam je u tom smislu mnoga otvorena pitanja u pogledu pronalaska posmrtnih ostataka i u smislu otežane identifikacije te se također prisjetio teške željezničke nesreće koja se 1974. godine dogodila u Zagrebu. Upravo takve situacije predstavljaju izazov te mu je izuzetno zadovoljstvo da je naš Centar „Ivan Vučetić“ to prepoznao i da će raditi na jačanju svojih kapaciteta.

Voditelj projekta s hrvatske strane Dražen Mayka predstavio je ukratko Centar za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kroz povijest, ustroj Centra, projekte u kojima su do sada sudjelovali kao i projekte koji su još uvijek u tijeku. Naglasio je kako su CRO DVI projektom predviđene dvije komponente i obuka vještaka u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom kojih će steći dodatna znanja i vještine, kao i iskustva s međunarodnim stručnjacima.

Voditelj projekta s britanske strane Derek Forest OBE objasnio je kako je cilj ovog projekta uz visoke standarde pripremiti se za događaje za koje ne želimo da se dogode. Međutim, kada se takve situacije dogode, treba imati na umu da svaka izgubljena žrtva ima iza sebe mnogobrojnu rodbinu i prijatelje koji od nadležnih službi očekuju odgovore. Takve situacije, po riječima Dereka Foresta, trebaju biti odrađene uz poštivanje etičkih načela, uz stalnu komunikaciju s oštećenima. Također je naglasio kako je efikasan odgovor u situacijama masovnih katastrofa rezultat suradnje mnogih tijela i agencija jedne države, a građani imaju svoja očekivanja kojima trebamo dorasti.   

Svečanom otvaranju projekta CRO DVI odazvali su se mnogobrojni predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave zagrebačke, gosti iz Oružanih snaga, Hrvatskog Crvenog križa, Zavoda za sudsku medicinu, Ureda za uspravljanje u hitnim situacijama, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnici medija. Novosti