Implementiran sustav nadzora državne granice u Metkoviću

  • Slika /slike/Metković video nadzor/Metković_tehnički nadzor.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Financijskim sredstvima Schengenskog instrumenta, Ministarstvo unutarnjih poslova je implementiralo sustav nadzora državne granice u Metkoviću. Radi se o sustavu tehničke zaštite i nadzora na granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom u Ulici Marka Marulića. Pokriva 1700 metara ulice i uključuje sustav video nadzora, video analitiku, multisensor stacionarni sustav za nadzor (termovizijske i dnevno-noćne kamere), sustav rampi, automatsko prepoznavanje registarskih oznaka, sustav kontrole pristupa i interfona, autonomni sustav elektroenergetskog napajanja i bežično povezivanje svih sustava u Ulici Marka Marulića s PGP Metković.
Prilikom obavljanja zaštite i nadzora granice ne narušava se privatnost građana jer kamere pokrivaju samo ulicu, a ne i njihova dvorišta. Središnji nadzor kompletnog sustava smješten je u Postaji granične policije Metković s mogućnošću izravnog pristupa sustavu iz Kontrolnoga centra u Zagrebu. Stanovnici ulica u pograničnom području imaju identifikacijske kartice s kojima putem čitača na graničnim punktovima mogu proći sustav granične kontrole.  
Sustav video nadzora sastoji se od 27 fiksnih i 6 okretnih kamera uzduž ulice postavljenih na stupove visoke 6 metara. Uz fiksne kamere na mjestima gdje nema ulične rasvjete ugrađeni su i IC i LED reflektori, a sadržaj snimljenog uz pohranu videa, bežično se može prenositi u PGP Metković. Pojedine full HD kamere (1920x1080 piksela) imaju mogućnost rotacije 360 stupnjeva. Na ulazu u ulicu nalazi se stup visine 12 metara na kojem je postavljena termovizijska kamera.

Ukupna vrijednost sklopljenih ugovora financiranih iz Schengenskog instrumenta iznosi 526.202,78 eura.